Traktör Satın Alırken Yakıt Tüketimi ve Fiyata Dikkat Ediliyor

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen ve Mühendislik Dergisi'nde 2002 yılında yayınlanan bir makaleyi paylaşmak istiyoruz sizlerle. Makale, "Kahramanmaraş Yöresi Tarım İşletmecilerinin Traktör Satın Alırken Dikkate Aldıkları Faktörler" başlığını taşıyor. Araştırma 214 tarım işletmesine uygulanmış. Traktör kullanıcısı az yakan ve güçlü traktör aradığını söylüyor. Traktör tercihini fiyat ve marka öncelikli olarak belirliyor. Komşu etkisi ise en tercihlerini belirlemede en sonda yer alıyor. Makalenin tamamını okumak isteyenler şu bağlantıyı kullanabilirler.
Makalenin sonuç kısmı aşağıya alıntılıyoruz.
1. Yöredeki üreticilerin satın aldıkları traktörlerden %43.2’si yeni (kullanılmamış), %56.8’i kullanılmış (ikinci el) traktörlerdir.
2. İşletmeciler satın aldıkları traktörlerin teknik özelliklerinden yakıt tüketiminin düşük ve gücün yüksek olmasına özen göstermektedirler.
3. Çift çeker traktörler yöre üreticileri tarafından tercih edilmemektedir.
4. İşletmecilerin traktör satın alırken etkilendikleri faktörlerin başında traktör fiyatı gelmektedir.
5. İşletmelerin üretim alanları ile traktör güçleri arasında yüksek bir ilişki r=0.60, p<0.01, n=214) bulunmaktadır. Buna göre, üreticiler traktör seçiminde üretim
alanı büyüklüğünü yeterince göz önüne almaktadırlar.

İlgili yazılar
Köy hayatı. örnek köy projesi
Organik tarım desteklemeleri

Hiç yorum yok: